Lähdössä matkalle sähköautolla? Lue nämä kolme vinkkiä! 🚗

Monia jännittää sähköautolla matkailu. Lue tästä blogista kokeneen sähköautoilijan kolme vinkkiä, joilla pärjäät niin Suomessa kuin ulkomaillakin!

Lähdössä matkalle sähköautolla? Lue nämä kolme vinkkiä! 🚗

Sähköautoilu lyhyillä matkoilla on ihanan huoletonta, kun kotilatauksen puolesta jokaisen päivän saa aloittaa "tankki täynnä". Kuitenkin, kun sähköautolla lähdetään pidemmälle matkalle - vaikka Lappiin tai jopa ulkomaille - alkaa ehkä kokemattomampaa sähköautoilijaa jännittää. Entä jos latureita ei löydy, tai ne eivät toimi? Tässä blogissa listataankin 3 vinkkiä, jotka kannattaa pitää mielessä, kun lähtee matkustelemaan sähköautolla pidempiä matkoja!

Miskan MG4 Norjan vuonoilla kesällä 2023

1. Suunnittele, suunnittele, suunnittele!

Sähköautoilu pidemmillä matkoilla on huomattavasti sulavampaa, jos suunnittelet ajomatkan ja latauspysähdykset etukäteen. Jos ennen matkaa näet edes yhden tunnin ajan vaivaa suunnitteluun, voit säästyä huomattavalta paniikilta ja vaikeuksilta tien päällä. Tähän suunnitteluun paras apuri on ilmainen sovellus ABRP (A better route planner), joka on juuri sähköautoilijoille suunniteltu sovellus. Syötät sovellukseen lähtö- ja päätepisteesi, autosi mallin sekä matkan lähdön akkuvarauksen, ja sovellus kertoo sinulle helposti, missä pysähdyt ja kuinka pitkään lataat! ABRP on saatavilla niin tietokoneelle selaimen kautta (abetterrouteplanner.com) tai iOS- sekä Android-kaupoista.

Tässä esimerkki, miten ABRP reitittää ajomatkan Rovaniemeltä Norjan Lofooteille. Huomaa lataukseen käytettävän ajan arviointi, ja tarkat prosenttiohjeet lataamiseen!

Toinen kätevä sovellus on ChargeFinder, joka puolestaan toimii tiettyjen laturien tutkimiseen. Sovellus toimii kuten suomalaisille tuttu latauskartta.fi, mutta tarjoaa tietoa latureista myös Suomen ulkopuolella. Tätä onkin kätevä käyttää ABRP:n suosittelemien laturien tarkempaan tutkimukseen, ja se kertookin melko luotettavasti laturien hinnat, sekä millä maksutavoilla lataaminen onnistuu!

ChargeFinder kätevästi kertoo laturien maksutavat, sekä hinnat!
Mahdollisen pidempien matkojen teon tarve kannattaa myös muistaa autoa valitessa. Jos sähköauton pikalatausominaisuudet ovat heikot, eikä autossa ole esimerkiksi akun esilämmitystä, saattaa pidemmän matkan teko autolla olla haastavaa, kun latauspysähdykset vievät huomattavasti pidemmän ajan!

2. Käytä laajasti eri latausketjuja

Tämä vinkki on noussut tärkeäksi varsinkin loma-aikoina kotimaan sähköautomatkailussa. Suomalaisilla tietysti on omia suosikkeja lataustoimijoissa niiden helppokäyttöisyyden, laturien saatavuuden ja hinnan puolesta (kts. ABC-lataus), mutta olemme jo monta kertaa loma-aikojen ruuhkissa nähneet, että tämä ei välttämättä ole paras asia.

Yhteen lataustoimijaan rajoittuminen aiheuttaa latureille auttamatta ruuhkaa, vaikka vieressä olisikin toisen toimijan pikalatureita täysin tyhjinä. Tämä vie kaikilta aikaa, ja hidastaa kaikkien matkantekoa, varsinkin jos latauskentän kokonaistehon takia lataus hidastuu huomattavasti, kun kenttä on täysin käytössä (kts. jälleen ABC-lataus).

ABC Lohja - Suomen sähköisin liikenneasema - Suur-Seudun Osuuskauppa
Lohjan ABC on mahtava esimerkki monipuolisesta latauskohteesta. Samalta tontilta löytyy niin ABC-lataus, kuin Rechargen ja Teslan latureita! Ei siis ole syytä jonottaa ABC:lle, kun vieressä on yli 10 kahvaa vapaana. (Kuva: SSO)

Voisin veikata, että normaali sähköautoilija, joka ajaa melko uudella ja keskivertoa kalliimmalla autolla, ei mene vararikkoon, jos kerran vuodessa joutuu maksamaan pikalatauksesta muutaman euron enemmän.

Kaarakerhon suosittelemat lataustoimijat Suomessa ja Euroopassa

Suomessa:

  • Neste MY uusiutuva lataus
  • Tesla Supercharger -verkosto
  • ABC-Lataus & K-lataus

Euroopassa:

  • Ionity -verkosto
  • Tesla Supercharger -verkosto
  • Recharge -verkosto (pohjoismaissa)

3. Matkaa tehdään ihmisten ehdoilla - ei auton.

Sähköautolla matkustaminen saattaa aluksi jännittää, mutta tärkeää on kuitenkin muistaa, että kulkuväline ei ole (ehkä) matkan tärkein asia. Tämä tarkoittaa sitä, että etukäteen rakennettua suunnitelmaa (vaikka se olisi kuinka täydellinen) ei tarvitse aina seurata viimeiseen pisteeseen asti. Pidä mielessä nämä helpot nyrkkisäännöt:

  • Autoa ladataan kun ihmisiä ladataan! Latureita löytyy usein ruokapaikkojen yhteydestä, jolloin auto latautuu samalla, kun matkalaiset syövät.
  • Ei haittaa, jos latauspysähdys venyy muutaman minuutin, ja akkuun päätyy pari prosenttia enemmän virtaa kuin olisi vaadittu (se on vain plussaa!)
  • ABRP listaa hyvin laturien yhteydessä olevat palvelut, kuten leikkipaikat, ravintolat sekä kaupat!
  • Muista jaloitella ja pitää ylimääräisiä taukoja, jos siltä tuntuu. Matkanteosta tulee huomattavasti mukavampaa, kun kuski ja matkustajat saavat välillä pidettyä taukoa.
Sähköauto on selvästi parempi auto - myös pidemmillä matkoilla!

Tärkeintä on ottaa rennosti! Sähköautojen latausverkosto on Suomessa, pohjoismaissa sekä Euroopassa erittäin hyvässä kunnossa, joten melkein mihin vaan pääsee pienellä suunnittelulla ja hyvällä asenteella! Sähköauto on matkailuun paras mahdollinen auto!

Kaarakerho käsitteli aihetta syvällisemmin myös podcastin muodossa, jonka voit kuunnella alhaalta: